Регресия и регресивна терапия

Случаи от практиката

Регресия при деца

регресия с деца - страх от калинки

Страх от калинки, Г. на 5г.,

Детето изпитва панически страх от калинки от около 4-5 месеца. В регресия се връща на първия път, когато е почувствал този страх. Оказва се в пакра с родителите си, кара колело. Спира с колелото до един храст и завърта главата си настрани към храста. Едва на сантиметри пред очите му се оказва листо от храста, на което се движи калинка. Поради непосредстваната близост до очите, детето възприема калинката като огромна, многократно по-голяма от самия него. В сесията се отработва ситуацията и ирационалното възприятие на калинката от детето се премахва. Още след първата сесия детето не се страхува от калинки, но си и играе с тях.

Регресия при деца

регресия с деца - страх от топка

Страх от топка, Н. на 7г.,

Детето тренира спорт с топка, но изпитва страх, когато тя идва към него и той трябва да я хване с ръце. Страхът е все едно ще умре. В регресия се връща на 3-годишна възраст. Скача на батут. Родителите отсъстват, той е с дядо си. Пада от батута и си чупи ръката. Пътуват с дядо си към болницата. То си мисли, че е изоставено и ще умре. Чувството на страха по време на пътя детето припознава в страха, когато очаква топката към ръцете си - все едно топката ще му счупи ръцете, чувства се сам и безсилен, чувства, че ще умре. В терапевтичната работа са разграничени двете ситуации една от друга. Детето осмисля ирационалното твърдение на 3-годишното дете, че ще умре. В края на сесията детето декларира, че се чувства смел и не се страхува вече от топката. Към момента продължава да тренира успешно.

Регресия при деца

регресия с деца - загуба на желание от хоби

Отказ от хоби, В. на 7г.,

Детето с желание се записва да тренира спорт. След няколко посещения, то рязко отказва да ходи на тренировки. Не може да обясни причината за рязката промяна - спортът все още му харесва. В регресия се връща на една от първите си тренировки. С другите деца са наредени в редица и правят зададени им от треньора упражнения. Той е концентриран в изпълнението и само чува гласа на треньора,  който прави забележка на друго дете. Спомяйки си това, В. рязко се променя. При подаване на инструкция, В. се връща на 4-годишна възраст в дома си. Надраскал е вратата с фулмастер и баща му е много ядосан. Кара му се и го наказва. Майка му е там и също го нахоква. Детето се чувства много нещастно, приема в този момент една прекомерна тежест върху себе си, решава, че повече няма да прави грешки.

Включи се безплатно!
Галерия
Вход

Контакти

   Тел: +359 896 22 68 11

   Пловдив, бул. Руски 15, ет. 1, оф. 18

   Email: pepi.getschkov@gmail.com

   Google sites: Регресия - психолог Пенка Гечкова - Психолог, психотерапевт в Пловдив (business.site)

 

Follow Us

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
© 2019 - 2023 Всички права запазени